Henkilönostot trukilla
Tiesitkö tämän henkilönostokoreista?
Asiantuntijana Tomi Virtanen Turun Hylly- ja Trukkitalosta
Saako mitä tahansa trukkia käyttää henkilönostoihin vai vaaditaanko trukilta jotain erityistä?
Kyllä vaaditaan. Trukin tulee ensinnäkin olla vakaudeltaan ja nostokyvyltään turvallinen, mikä tarkoittaa, että trukin suurimman sallitun kuorman tulee olla vähintään viisinkertainen henkilönostosta syntyvään kuormaan nähden. Myös nopeutta on rajoitettu siten, että trukin nosto- ja laskuliike saa olla enintään 0,3 m/s. Lisäksi trukissa on oltava hydrauliikassa tapahtuvan häiriön tai vikaantumisen varalta laite, joka estää nostokorin putoamisen tai rajoittaa putoamisnopeuden riittävän hitaaksi. Kannattaa myös muistaa, ettei trukilla saa ajaa kori ylhäällä.
Millaiset ovat vaatimukset nostokorille?
Henkilönostokorin tulee olla suunniteltu ja valmistettu nimenomaan henkilönostoihin. Nostokorin kiinnityksen trukkiin tulee olla luotettava ja korin rakenteiden ehjät. Pääsyn nostokoriin on oltava turvallinen ja korissa tulee olla merkityt kiinnityspisteet henkilökohtaisten putoamissuojainten kiinnitykseen. Nostokorkeudeltaan yli 6 metrin trukkiin kiinnitettävässä henkilönostokorissa tulee olla myös hätäpysäytin. Suurimmasta sallitusta kuormituksesta ja henkilömäärästä tulee löytyä selkeä merkintä nostokorista.
Ovatko tarkastukset pakollisia ja jos, niin kuinka usein?
Tarkastukset ovat pakollisia. Trukki ja henkilönostokori on tarkastettava vuoden kuluessa edellisestä tarkastuksesta tai turvallisuuteen vaikuttavan muutoksen jälkeen.
Tarvitaanko trukin ja henkilönostokorin kuljettamiseen lupa?
Työnantajan antama kirjallinen lupa riittää. Työnantajan on kuitenkin varmistettava kuljettajan riittävät kyvyt ja taidot työvälineen turvalliseen käyttöön.
Voiko nostokorilla tehdä sähkötöitä?
Kyllä voi, jos nostokori on eristetty. Sähkötöihin tarkoitetussa nostokorissa on eriste korin ja trukin haarukan välissä.
