Hydroscandin pitkän tavaran keräily ratkaistiin varastoautomaatin avulla.
Puustelli hankki ajettavat Sprint -keräilynostimet pientavarakeräilyn työvälineiksi.
Ilmanvaihtoalan erikoisosaaja Fläkt Woods
tehosti sisälogistiikkaa läpivirtaushyllyillä ja
nostureilla.
Motonet-ketjun pääkonttorin ja Suomen suurimman autotarvikemyymälän kalustuskonsepti on toimiva ja kestävä.
Ruukki Oyj:n Turun varaston hankalasti käsiteltäville tavaroille löydettiin toimiva ratkaisu.
3PL-toimija Warasto Finland tehosti pientavaran käsittelyä Tornado-varastoautomaateilla.
Orionin Salon lääkkeiden pakkaus- ja logistiikkayksikön trukki- varastoautomaatti- ja kalusteratkaisut räätälöitiin asiakkaalle sopiviksi.
Oras Oy muutti trukkikalustonsa kustannukset kiinteiksi ja helposti budjetoitaviksi THTT:n vuokrauspalvelun avulla.
Sähkötrukit eli sähkökäyttöiset trukit soveltuvat useisiin eri käyttötarkoituksiin. Yleisnimellä varastotrukit voidaan kutsua kaikkia akkukäyttöisiä trukkeja. Vastapainotrukkeja on sähkökäyttöisten lisäksi myös kaasu- ja dieselkäyttöisinä. Sähkötrukkeja voidaan nimetä myös käyttötarkoituksen mukaan esim. lavansiirto-, keräily-, pinoamis-, työntömasto- tai kapeakäytävätrukeiksi.
Vastapainotrukki on oiva työväline autojen lastauksessa ja tavaroiden siirtelyssä piha-alueilla. Monikäyttöiset sähkötrukit soveltuvat käytettäviksi myös suorituskykyä vaativissa kuormien purku- ja lastaustöissä. Kolmipyöräisen sähkötrukin nostokykyluokat ovat 1000-2000 kg. Nelipyöräiset sähkötrukit ovat nostokyvyltään 1600-5000 kg. Kolmipyöräisen sähkötrukin etuna on sen näppärämpi kääntyvyys ja ketteryys ahtaissakin tiloissa. Nelipyöräinen sähkötrukki taas on vakaampi käyttää. Sähkökäyttöiset trukit sopivat myös satunnaiseen ulkokäyttöön ja niihin voi saada lämmitettävän turvaohjaamon.
Sähkötrukki ei kuormita ympäristöä päästöillä ja sopii siksi sisätiloihin. Sähkötrukin voimanlähde on akku. Akkuja ladataan säännöllisesti tai vuorokäytössä olevissa trukeissa käytetään vaihtoakkuja, jolloin ei synny käyttökatkoksia latauksen vuoksi. Sähkötrukista ei tule ilmaan haitallisia pakokaasuja vaan sisäilma pysyy raikkaana.
Sähkötrukki on hiljainen käyntiääneltään eikä siis aiheuta turhaa melua työympäristöön. Päinvastoin sähkötrukki voi olla jopa niin huomaamaton, että esim. huomiovalot ovat paikallaan turvallisuuden lisäämiseksi. Hiljainen trukki ja työympäristö on kuitenkin miellyttävä sekä trukkikuskille että ympäristölle.
Varastotrukit ja sisäkäyttöön tarkoitetut vastapainotrukit saavat käyttövoimansa akuista. Akkujen jännite on 12-80 volttia. Akun valinnassa tulisi huomioida se, että akku kestäisi yhdellä latauksella vähintään työvuoron ajan. Akkujen hyvässä kunnossa pitäminen on sähkötrukkien tärkeintä huoltoa. Ideaalisesti akku kannattaa purkaa 20 prosentin varaustasoon ja ladata sitten täyteen. Niin se kestää parhaiten. Huomiota tulee kiinnittää myös akulle ja trukin käyttörytmille sopivaan akkuvaraajaan. Varaajien varausaika vaihtelee 6-14 tunnin välillä. Myös akkujen varauksen turvallisuudesta on huolehdittava. Tilassa jossa akkuja varataan on oltava riittävä ilmanvaihto ja tuuletus, jotta varattaessa kehittyvä räjähdysherkkä vetykaasu poistuu tilasta. Varaamisen jälkeen tuulee tarkistaa myös että akkuveden pinta on sopivalla korkeudella.
Ihanteellinen akunkäyttö ei aina ole mahdollista, mutta jos yhdelle trukille varataan kaksi akkua voidaan akku aina purkaa 20 prosentin varastasoon ja ladata sen jälkeen täyteen. Akun vaihto vie aikaa vain muutaman minuutin. Kysy lisää myös akunvaihtojärjestelmistä.